Copyright © Bente Wagner
Kalundborgsmykket er fremstillet af Sterlingsølv (925).
Motivet er Vor Frue kirke, byens gamle og stolte vartegn, fjorden og den gamle slotsmur.
Smykket er en hyldest til den historie og kulturarv, det moderne Kalundborg bygger på og erindre om byens historiske rødder.
Iflg. Nationalmuseet er Vor Frue Kirke opført imellem ca. 1200 og 1230. Her var korstogstidens idealer de fremherskende.
Kirkens centralform virker umiddelbart inspireret af græsk-ortodokse kirkebyggerier i Østeuropa. Blot er kuplerne blevet erstattet af 5 tårne i stedet.
Kirkens indre mål giver dog anledning til at fortolke dens opbygning som et højmiddelalderligt forsøg på at henvise samtidens mennesker til Det himmelske Jerusalem. Altså den salighedens bolig der stiger ned til menneskene v. Dommedag, hvor ’de sidste bliver de første’, Frelseren vender tilbage og himmel og jord forenes. Anledningen til denne fortolkning er, at kirkens mål svarer præcist – i en mindre skala - til de mål for Det himmelske Jerusalem, der bruges i Johannes Åbenbaring, 21.17, hvor nedstigningen af Himmelbyen beskrives.
Kirkens arkitektur er et budskab til samtidens hverdagsmennesker om håb. Når alt ser håbløst ud, så husk at senest v. Dommedag ’bliver de sidste de første’ og nåden kommer til alle.
Idealet i samtiden var ’at slå en vinding for Herren’ – altså at vinde en sejr for Gud.
Det gjorde korsfarerne naturligvis ved at drage ud under korset for at udbrede kristendommen. Her er budskabet således, at det også gælder hverdagens mennesker – blot de lever et ordentligt kristenliv – dvs. efterlever De 10 Bud.
Vor Frue Kirke er et enestående kirkebyggeri i hele Nordeuropa.
Kilde: Hugo Johannsen, Vor Frue Kirke, Kalundborg, 1996
Søren Juul